Iphiclides podalirius, Ιφικλείδης ο Ποδαλείριος

Αρχαία Θουρία , Ελληνικά, 29 Απρίλη 2014

Ιφικλείδης ο Ποδαλείριος, Αρχαία Θουρία , Ελληνικά, 29 Απρίλη 2014

 

Ο Ιφικλείδης ο Ποδαλείριος είναι μια σχετικά μεγάλη πεταλούδα της περιοχής της Αρχαίας Θουρίας, με άνοιγμα φτερών 7-8 εκατοστά. Το όνομα προέρχεται από την Ελληνική Μυθολογία:Ο Ιφικλείδης ήταν ο Ιόλαος (γιός του Ιφικλή) αδερφικός φίλος και συγγενής του Ηρακλή , ο οποίος εκτός από ηνίοχός του και συνοδοιπόρος του , γνώριζε καλά από πρακτική ιατρική και κούραρε τον ήρωα μετά τους άθλους του.
Ο Ποδαλείριος ήταν γιός του θεού της ιατρικής Ασκληπιού και μεγάλος ιατρός επίσης.
Το βασικό χρώμα των φτερών της είναι το ωχρόλευκο, που διασχίζεται κατά μήκος από γκριζόμαυρες ταινίες, ενώ στα πίσω φτερά υπάρχουν σχέδια με μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις και δύο προεξοχές σαν ουρές.

Αρχαία Θουρία , Ελληνικά, 29 Απρίλη 2014

Αρχαία Θουρία , Ελληνικά, 29 Απρίλη 2014

Το είδος συναντάται σε όλη την Ελλάδα και σε διάφορα υψόμετρα, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 2000 μ. και πάνω. Πετάνε από το Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο και στο χρονικό αυτό διάστημα δίνουν από δύο έως τρεις γενιές. Τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με το νέκταρ των λουλουδιών, γι αυτό όχι μόνο δεν είναι βλαβερές για τα φυτά μας, αλλά είναι και ωφέλιμες, καθώς με τα πόδια τους μεταφέρουν τη γύρη από άνθος σε άνθος, συμβάλλοντας στη γονιμοποίηση (επικονίαση).
Flambé-chenille2 caterpillarΤα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους πάνω στα φύλλα του κράταιγου, της κορομηλιάς, της δαμασκηνιάς και άλλων οπωροφόρων δέντρων της οικογένειας Rosaceae, όπως της αμυγδαλιάς, της ροδακινιάς και της βερικοκιάς. Οι κάμπιες τρέφονται με τα φύλλα αυτών των φυτών και είναι πολύ χαρακτηριστικές και αναγνωρίσιμες. Έχουν έντονο χλωροπράσινο χρώμα, με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτες ανάμεσα στα φύλλα. Πίσω από το κεφάλι τους φέρουν δύο κίτρινα «κερατάκια», τα οποία, όταν αυτές ενοχληθούν, βγαίνουν προς τα έξω αναδίδοντας μια έντονη, βαριά μυρωδιά, που λειτουργεί αποτρεπτικά για τα πουλιά ή άλλα ζώα που θα ήθελαν να τις φάνε.
Οι κάμπιες μετατρέπονται σύντομα σε χρυσαλλίδες και έπειτα σε πεταλούδες. Η τελευταία γενιά του Οκτωβρίου παραμένει σε κατάσταση χρυσαλλίδας έως την επόμενη άνοιξη.
Θεωρείται προστατευόμενο είδος στην Ευρώπη σύμφωνα με την IUCN Red List[ και the CITES appendices I, II and III.
IMG_0597Οι κάμπιες στηρίζονται σταθερά πάνω στα φύλλα. Η πρόσφατα εκκολαφθείσα κάμπια είναι σκοτεινού χρώματος με δύο μικρότερα και δύο μεγαλύτερα πρασινωπά μπαλώματα στην πλευρά της ράχης, αργότερα θα είναι πρασινωπή με κιτρινωπή στη ράχη και ρίγες πλευρά. Το καλοκαίρι οι χρυσαλίδες είναι πράσινες κατά κανόνα, και κατά την διάρκεια της χειμερίας νάρκης είναι καφέ. Ένας μεγάλος αριθμός από χρυσαλίδες που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη πέφτουν θύματα διαφόρων εχθρών.

Έρευνα για νύμφες του Iphiclides podalirius δείχνει ότι η χρυσαλίδα παίρνει δύο χρώματα, πράσινο και καφέ, για λόγους καμουφλάζ. Η πράσινη ανάπτυξη στις νύμφες γίνεται όταν τα φύλα είναι πράσινα πριν τον Αύγουστο, ενώ οι καφέ νύμφες διαχειμάζουν στα σάπια φύλλα. Η διάρκεια του φωτός είναι ο μηχανισμός που υπαγορεύει την πορεία της ανάπτυξης και χρωματισμού της νύμφης.

Iphiclides_podalirius_M_2
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

WIKIPEDIA

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s